תמצית מהות המסגרת בחווה

חזון המסגרת מתמקד ב- 2 תחומים: אקולוגיה וקיימות.

המסגרת בחווה שואפת להיות כמה שיותר קרובה ליישום של התחומים:

עוד על המסגרת

אם את/ה מרגיש/ה שאין לך יותר מדי משמעות בחיי היומיום הלחוצים / בבדידות / במרדף אינסופי אחרי כסף / בדאגה קיומית - המקום הזה עשוי להיות בשבילך.

המקום שואף ליצור קהילה מכילה לאנשים הרוצים לחיות חיים אלטרנטיביים –חיים ידידותיים לסביבה ופשוטים יותר, כמו פעם.

הרצון הוא חיים עפ"י עקרונות הפרמקלצ'ר - אורח חיים בר-קיימא

פרמקלצ'ר היא גישה חקלאית, שיטת תכנון סביבתי ופילוסופיה צרכנית המבוססת על תחזוקה של מערכות יצרניות בנות-קיימא הפועלות באמצעות משאבים זמינים בסביבה הטבעית המיידית. חוקי היסוד של שיטת הפרמקלצ'ר הם הגנה על כדור הארץ ושמירה על זכותם של כל היצורים החיים בהווה ובעתיד להשתמש במשאבי הטבע.

חקלאות בת-קיימא (מאנגלית: Permaculture; הלחם: Permanent Agriculture) או בעברית תַּרְבּוּת עֵדֶן.

מקור: וויקיפדיה – עוד כאן.

המקום יכול להתאים למי שמעוניין לחיות בצורה פשוטה יותר, מקורית יותר, קרובה יותר לטבע, שמסוגל ומוכן לראות ולהנכיח את הפער של החיים המודרניים לחיים של פעם, למה שהוא המבנה הפיזיולוגי שלנו – הצורך בשמש, אוכל בריא, חיכוך עם קרקע, צומח ובעלי חיים.

כמה מאיתנו מרגישים שהחיים המודרניים לא ממש בריא, לא נכון לנו, חסר, מבקש להתחבר, להיפגש, להרגיש?

"ייחודה של שיטת הפרמקלצ'ר בכך שהיא מציעה פתרונות אישיים ומעשיים לבעיות מקומיות ועולמיות".

קצת על המקום

נכון לינואר 2024, אנו 3 אנשים – כאשר לכל אחד יש את המרחב ואת הציוד האישי שלו. חולקים מטבח, שירותים ומקלחת (פירוט ב'על החיים בחווה'). אנו חיים במרחב של 6 דונם. יש לשים כי בניגוד לפעם – אין חיים קהילתיים בחווה.

המסגרת מאפשרת ערבות הדדית, אוכל בריא, חשיפה לטבע, עבודת צוות ועבודות יחיד.

ההסדר הכלכלי שעומד מאחורי חיים כאלה הם כ- 4-5 שעות עזרה בחווה ביום ללא הוצאות מחייה.

בין האפשרויות יש טווח אפשרויות ודינמיות (פירוט ב'איזון בין חופש לעבודה').

אנחנו חוות 'נעים בנועם' ולא 'חוות נועם'. השנייה היא חווה לאירוח במצפה רמון. אנחנו נמצאים במושב נועם, ליד קריית גת. פעילותינו היא גם אירוח, אבל בעיקר פעילות אקולוגית.

החיים בחווה לא מצריכים מערכת עם חוקים רבים ונוקשים, אלא ללמוד כיצד ניתן לחיות ביחד בהרמוניה אחד עם השני, מה הם כוחות הטבע ואיך אנו יכולים לנתב אותם לכיוון שיטיב עימנו ועם הסביבה.

איזון בין עבודה לחופש

צורת ההתנהלות בחווה היא כזאת המאפשרת עזרה בחווה בתשלום או תשלום עבור שהייה וישנה אפשרות לדינימיות בין השניים.

כחלק מהבנת האחר 'נעים בנועם' מאפשרת לכל אחד ואחת, עד כמה שניתן, לבחור כמה זמן להקדיש לעזרה בחווה ובאילו מטלות לעסוק, במסגרת מה שמועיל לחווה.

ב- 1 וב- 15 לכל חודש נגבים 1,000 ש"ח וכדי להחזיר אותם נותנים עבודה לפי לוח המטלות. כל שעה נחשבת 15 ש"ח. בסוף היום מפרטים לאחראי מטלות איזו מטלה עשית וכמה זמן זה לקח.
ניתן לחלק את השהות בחווה ל- 4 אפשרויות עם דינמיות ואפשרות מעבר ביניהן.
בכל האפשרויות כלולים מקום לינה, אוכל, חשמל, מים, מקלחת ושירותים משותפים (פירוט ב'על החיים בחווה').

על החיים בחווה

רקע ומידע שימושי לגבי החווה

קצת על המגורים במקום

יש שירותי קומפוסט, מקלחת אקולוגית ומטבח משותפים במרחק של חצי דקה הליכה מחלל המגורים.

חשמל מגיע ממערכת סולארית ומשמש לתאורה וטעינת USB. יש גם שקעים רגילים (220V).

לכל אחד יש את המרחב הפרטי שלו – בקראוון או בדום (אוהל עם שילדת פלדה).

יש המעדיפים אוהל טוב, מאוורר ומקורה, עם מקום לציוד, שזו גם העדפה טובה לצורת חיים אקולוגית.

המקום מאפשר ניהול חיי זוגיות.

מה עושים בחווה?

עוזרים בחווה או עובדים מחוץ לחווה. עזרה בחווה כוללת טיפול שוטף בחווה וייצור מוצר הדגל שלנו – רסק גזם, שבבי עץ ורסק חציר. 

ניתן להתעסק עצמאית בטיפוח החווה ובפרויקטים שיש להם קשר לאקולוגיה – טיפוח גינה, הקמת דוכן בפסטיבלים עם תוצרת מהחווה ועוד.

שלא במסגרת המטלות ניתן להתעסק גם באמנות, קריאת ספרים, יוגה או כל דבר שיסב לבנאדם רוגע ואושר.

יש לציין שכבר אין חיי קהילה בחווה. יש אנשים בחווה אבל כל אחד אחראי לחיי החברה של עצמו.

לוח מטלות והדרכות (לא רלוונטי ל- 2024)

פעם בשבוע נפגשים לשיחה של הודעות ותיאום מטלות ועשויה להיות דינמיות בחלוקת המטלות.

מה גדל בחווה?

עצי פרי: משמשים, שזיפים, בננות, תותי עץ, נקטרינות, אגסים, תפוחים ועוד.

תבלינים: לואיזה, שיבא, אזוב, מרווה, נענע, רוזמרין, לוונדר, עשב לימוני.

מה אוכלים?

כל אחד קונה לעצמו את המאכלים שהוא אוהב ומכין לעצמו את האוכל. לכל אחד יש מקרר וארון משלו במטבח המשותף.

 מוצרים שנכנסים לתקציב האוכל (לא רלוונטי ל- 2024)

איזה חיות יש?

ברווזים, כלבים וחתולים. יש גם חיות בר שמבקרות הרבה בחווה כמו קיפודים וצפרדעים.

קבוצת וואטסאפ שקטה – עידכונים על אירועים שיהיו בחווה 

"החזקים מכל הלוחמים הם זמן וסבלנות"– לאו טולסטוי

חיי הקבוצה מתבטאים בחיי חברה בין האנשים המתגוררים בחווה עם אפשרות לערבות הדדית. אין המסגרת מתיימרת להיקרא "קהילה" כי כל אחד מבין את המושג בצורה אחרת. אנחנו לא בשיתופיות מלאה וגם לא במצב ללא היררכיה. ניתן לומר שיש היררכיה מעגלית. השאיפה היא שיהיה אחראי לכל תחום וקבלת החלטות תהיה משותפת, בה אנו מוצאים ומתמקדים בחיפוש אחר שיתוף פעולה.

מנהל המסגרת

אני אודי, נודלתי ב- 1988 בירושלים. את תחילת חיי העברתי בחולון-ת"א ומילדות היה לי חיבור לטבע ולאיכות הסביבה, אבל זה נזנח עם השנים בגלל לימודים, צבא ואח"כ עבודה.

אחרי שיחרורי מהצבא עבדתי עצמאית בצילום, מדיה ופרסום. אך כשהעבודה התחילה להיות לוחצת וחסרת מגע עם הטבע נוצר בי לחץ וחלון הזדמנות לנסוע לכנס קהילות אקולוגיות.

בכנס ב- 2014, שהתקיים באדממה (חווה אקולוגית לשעבר), הכרתי אנשים שהתגבשו על רעיון של קהילה נודדת על אופניים. יצאתי איתם למסע מדרום הארץ ואהבתי את הרעיון סביב צמד המילים "קהילות" ו-"אקולוגיות", מכך שהוא משלב ערכים שהתחברו אליי לחברה בריאה ולשמירה על הטבע.

מאז חזרתי ושבתי, חצוי בין העולמות, מהעולם המודרני הלוחץ לחיים הפשוטים. לאחר 5 שנים נוצר לי שוב חלון הזדמנות לעשות צעד, הפעם מלא ואמיתי, אחרי מיצוי והבנה של המציאות כפי שאני חווה אותה כיום.

בספטמבר 2019 יזמתי את הקמת המסגרת. לאחר כשנה התגבשנו לקבוצה גדולה וקראנו לה 'נעים בנועם'. מאז עברו בחווה אנשים רבים וחוו את חיי הקיימות כפי שהייתי שואף שיהיו בחיים כדי ליצור מציאות מטיבה עם הסביבה.

שאיפתי להקנות לאנשים מודעות וידע לגישות חיים אקולוגיות, ליצור עולם בריא וירוק יותר, לשבור את המגמה הרווחת כיום שאינה יכולה להיות ברת-קיימא וליצור מציאות אלטרנטיבית מקבילה, ברת-קיימא, שיודעת לכבד משאבים ולנצלם ביעילות ובחוכמה, על מנת לצמצם את דריסת הרגל האנושית בטבע.

שאלות ותשובות

להלן רשימה של שאלות שנשאלתי (אודי). ריכזתי כאן תמצית של כל התשובות לכל השאלות שמתעוררות לפני ואחרי ההגעה.

כן, כל עוד הם מסתדרים עם כלבים אחרים ועם הברווזים. צריך לזכור שיש בחווה קרציות ופרעושים וצריך לבוא עם אמפולה או כל אמצעי שיספק מניעת גירודים לחיה.

זו חווה שהתנדבתי בה בעבר, בחלקת אדמה במושב – לא גדול מדי ולא קטן מדי. חווה שמגדלים בה פירות, ירקות, עצים נדירים ותבלינים. יש בנחלה 2 בתים מושכרים וחללי מגורים למתנדבים.

זה תלוי ביכולות של כל אחד שמגיע, יש כל מיני עבודות. העבודות הקבועות שכל אחד יכול לעשות בכל זמן זה ריסוק גזם ועישוב. מלבד זה יש כל מיני דברים שצריך בהם עזרה כמו המטלות שמפורטות כאן.

כל אחד קובע לעצמו כמה זמן הוא רוצה לעבוד. ברגע שאנחנו יודעים כמה זמן הבנאדם רוצה לתת ביום נתאים לו עבודה שרובן מפורטית ברשימת העבודות הקבועות. נגדיר באיזה שעות הוא רוצה לעבוד וככה נעשה התאמות.

סופ"ש בגדול זה זמן חופשי לעשות מה שרוצים – כל דבר שאפשר לעשות במושב בלי שיסכן או יפריע למישהו. אמנות (פיסול, ציור, צילום…), הכנת אוכל טעים ובריא, מדיטציה, יוגה בשקיעה, לשחק עם החיות, לנסוע באופניים, לטייל, להתבודד, לקרוא ספר (יש במקום המון ספרים) והרשימה עוד ארוכה.

השראה לפיסול: "5 min craft"

השראה להכנת אוכל טבעוני טעים: 'נטלי אביב' ביוטיוב

המושב הוא דתי-מסורתי. מה שזה אומר שלא מפעילים מוזיקה חזקה או מכונות עבודה בשבת. יש כריזה לפני כניסת שבת. אפשר לנסוע במושב בשבת, אבל רצוי שלא, כדי לכבד את התושבים ששומרים שבת.

כן, אין בעיה לשמור שבת ויש בית כנסת של המושב. לא עובדים בשבת ויחסית שקט במושב בשבת. יש לנו פלטת שבת לאוכל, רק עניין הכשרות הוא עניין אישי שצריך להסדיר באופן פרטני. שימוש בכלים חד-פעמיים לא אפשרי אצלינו.

לובשים ביגוד פשוט, מה שרוצים. אין אפשרות לנודיסטיות. לעבודה עם כלים מאסיביים יש לנעול נעליים סגורות ומכנס ארוך. 

מקבלים את מי שיכול לתרום ולהיתרם מהמקום. מי שלא משתלב באורח החיים או עושה בעיות – רב עם אנשים, או לא תורם את חלקו ייאלץ לעזוב. לא נקבל מטיפנות או מסיונריות לדתיות, לטבעונות או לשאיפה פוליטית. כל אחד רשאי לומר את דעתו אבל לא להטיף.

האידיאולוגיה שלנו היא להיות ידידותיים לסביבה.

במימון אישי. זהו מימוש חלום אישי מזה שנים רבות.

המקום בבעלות של מישהו שהתנדבתי אצלו במסגרת המסע שעשיתי ב- 2015 ולאחר מכן התנדבתי שוב בשנים שונות לפרקי זמן קצרים. ב- 2018 בעל החווה היה צריך לעזוב לצפון הארץ ובספטמבר 2019 הגעתי ומאז אני אחראי על תחזוקת המסגרת במקום.

 אין הגבלת זמן. מתחילים עם שבוע נסיון, וכל עוד הכל מתפקד כמו שצריך אפשר לשהות, אך אין הבטחה או חוזה לשנים. יש צורך בהדדיות של השהות של בנאדם ביחס לתמורה שהוא נותן.

המקום הוא יוזמה פרטית עם היגיון עסקי מאחוריה, אין מדיניות פרטיות שהחברים צריכים לחתום עליה או משהו ממסדי, זהו לא מוסד רפואי. פרטיות הוא נושא שצריך לכבד.

לכל אחד יש את הפרטיות שלו, את המקום לציוד האישי שלו.

גידול צמחים שמנוגדים לחוק לא אפשרי.
עישון הוא עניין של כל אחד כל עוד זה לא מפריע לאנשים אחרים או נוגד עניינים חוקיים.

למה חיים אקולוגיים?

החיים בעיר גוררים לעיתים תופעות שגובות מחיר נפשי גבוה. מסיבה זו ישנו שוק שלם של מטפלים, שיטות טיפול ואימון – הכל כדי לטפל בתופעות הלוואי של החברה המודרנית.

הישרדותו ופריסתו על פני זמן של אדם אינו נמדד בהכרח בחוזק אינטלקטואלי או פיזי, אלא ביכולת להתאים עצמו לסביבה המשתנה בקצב מהיר מכפי שיכולנו לדמיין.

תופעות הלוואי והפגימות בחיים המודרניים מתבטאים בתחומים רבים שהולכים ומחריפים: ניכור, תחרותיות – לעיתים חסרת בקרה, חוסר צדק, עיוורון לזולת, שימור הפערים, התנשאות, פגיעה בטבע, פיתויים רבים והלך רוח צרכני ובזבזני. 

במקום נסיונות נשנים לתקן משהו שמצטיין בפגימותו – לפעמים עדיף להחליף במשהו אחר, שפעם עבד והוכיח את עצמו כמודל לחיים טובים.

"העתיד מתחיל היום.
לא מחר."
– אפיפיור ג'ון פול השני

התחשבות בקושי נפשי

שואפים לעשות פעם בשבוע סדנא / מעגל שיתוף, לתמיכה, לפריקת מתיחויות ולערבות הדדית עם מינימום 5 משתתפים.

מלבד זאת, היכולת של כל אחד לקבוע עבור עצמו מתי לעבוד וכמה, עפ"י עקרונות העבודה, מאפשר לכל אחד לבצע התאמות עבור עצמו לפי היכולות שלו. פיצוי עבור שעות חסרות יכול להתבצע מקצבה חודשית בלי חריגה ממנה. קצבה של 2,000 ש"ח בחודש יכולה להספיק כדי לחיות במקום בלי לעבוד, שיכלול את כל הוצאות המחייה.

"ליפול על הקרשים, זה לא סוף העולם. החוכמה היא…
לקחת את הקרשים ולבנות מהם סולם."

יצירת קשר

ניתן להשאיר פה פרטים ואחזור בהקדם:


או:

[caldera_form id="CF5b1e82db1dbb0"]

נשמור על קשר 🙂

במידה והרעיון מצא חן בעיניך אבל המיקום או אופי המקום לא מתאים לך אפשר גם להיכנס לאתרים הבאים ולמצוא חוות אחרות:

להשראה: