נקודות כהמלצה להתנהלות בשיגרה
התנהלות במטבח:
- סדר ונקיון - יש להקדיש רבע שעה ביום, כל אחד, לסידור ולניקיון.
- קניות - עושים קנייה מרוכזת פעם בשבוע. כשעושים קניות לוקחים שקיות בד רב-פעמיות ושקיות ניילון לפירות וירקות. בדרך כלל יש אחראי קניות שאליו מתנקזת רשימת הקניות, אבל כל אחד יכול לעשות קנייה ולהזדכות ע"י שליחת הקבלה לאודי, כל עוד המוצרים מצויים בסל הקניות.
- חלקי מעבד מזון ומסחטה - מעבד מזון או מסחטה אינם שמישים ללא חלק אחד בודד שהולך לאיבוד או בגלל שבר שעלול להיגרם מחוסר תשומת לב. לכן יש להקפיד לשים את כל החלקים ביחד: כאשר שמים בכיור, במתקן הייבוש ובאיחסון במקום הקבוע של המכשיר.
- מיחזור - הרצון של החווה להיות חווה אקולוגית ולכן אנו מקפידים על מיחזור. יש לשים לב לשים זבל לפח המיועד - נייר / שאריות אוכל לעופות / שאריות אוכל לקומפוסטר / קליפות ביצים / בקבוקים / בקבוקי פיקדון / פחיות שימורים (יש לשטוף לפני ההשלכה) / מתכות. מה שלא עונה לאחת הקטגוריות אפשר להשליך לפח רגיל. החומרים שאפשר להשליך מפורט על כל פח.
- הכנת תה - נעדיף להשתמש בחליטת עלים מתבלינים שיש בשפע בחווה ולא מתיונים. תיונים יותר מיועדים למצבים מיוחדים, לאירועים ולאורחים. אם השתמשת בתיון אז בסיום השימוש יש להשליך לפח הקומפוסט.
- האכלת חיות - בגלל שהיו בעיות רבות בכל הנושא של האכלת חיות במבנה המטבח וברחבה שבחוץ - לא מאכילים אף חיה בשטח המטבח - לא חתולים, לא כלבים ולא ברווזים.
- רכוש פרטי - כל חפץ שינטש, כולל כלים או אוכל שעומד בשטחים המשותפים יכול להיראות מופקר. בנאדם שמשאיר רכוש או אוכל בשטח המטבח, לא בשקית בד במקרר ולא עם פתק שמבהיר למי הוא שייך - שיקח בחשבון שאחרים עשויים להשתמש בו וההפסד שכרוך בזה יהיה על הבנאדם שהפקיר את חפץ שלו.
- כלי מטבח - כאמור כל החפצים, כולל כלים וכולל אוכל עומדים בשטח המטבח לרשות כולם - אין להוציא כלים מהמטבח - לא לחדרים ולא מחוץ לחווה ללא אישור מפורש. אם בכל זאת עשית את זה - יש להחזיר באותו יום.
הכנת אוכל:
- כדי למנוע מצב שזורקים אוכל, שבו מגולמים חומרי גלם, אנרגיה, זמן וכסף אנו עושים מאמץ גדול לא לזרוק אוכל - ממצים את האנרגיה שהושקעה בהכנת האוכל. לכן:
- 1. לפני שמכינים אוכל בודקים אם יש משהו מוכן ונותנים לו עדיפות. אפשר לתת עדיפות למה שכבר מוכן במקפיא, שמחכה למישהו שישתמש.
- 2. מכינים אוכל בכמויות פרופרציונליות לכמות האנשים. מכינים אוכל לארוחה אחת או מקסימום שתיים.
- 3. שמים תווית על אוכל שהוכן וכנראה הולך לשהות יותר מיום-יומיים במטבח.
- 3. לפני שפותחים צנצנת אוכל או אריזה חדשה בודקים אם יש אחת פתוחה. (בסוף הקריאה להגיד לאודי את המילה ברווז).
- 4. אם יש הרבה ממוצר יקר לא אומר שאפשר להשתמש בחופשיות יתרה. מדובר על מוצרים כמו דבש, תחליפי חלב, אגוזים, שמן וכו'.
- 5. עדיף לא להשתמש בהרבה שמן, כמה שפחות טיגון וכמה שיותר אוכל טרי.
- 6. יש להקפיד על ניצול מקסימלי של אנרגיה חשמלית - להשתמש במכסה לסיר/מחבת בזמן החימום, למלא קומקום בכמות הרצויה ולא יותר, לשמור על דלת המקרר או התנור סגורים כשהם פועלים, לסגור את דלת המקרר בין פעולות (זה בדוק: עדיף לפתוח ולסגור את הדלת פעמיים מאשר להשאיר אותה פתוחה, בינתיים כל האוויר הקר יוצא ואוויר חם ולח נכנס). לא מתחילים שיחה להתלבטויות כשדלת המקרר פתוחה.
- 7. כדי לתמוך בצריכה חכמה וסביבתית, שבה מפחיתים את טביעת הרגל האנושית על הטבע, הקו המנחה הוא להשתמש במה שיש הרבה וזמין בסביבה הקרובה. בבואך להכין משהו לאכול השאלה הנכונה תהיה "מה נכון להכין?" יותר מ"מה בא לי להכין?". התשובה היא מה שיש הרבה וקצב ההתחדשות שלו גבוה, כלומר זה גדל בחווה או שאוספים אותו בחינם בשוק או שהוא מאוחסן והתוקף שלו עומד לפוג בקרוב. אם יש הרבה חומר גלם שעמיד לזמן מוגבל אז אפשר להכין ממנו משהו, לשים במקפיא ולהשאיר קצת לארוחה.
- נעדיף להשתמש באוכל שתורם לבריאות שלנו ולסביבה אקולוגית - נעדיף להשתמש בפירות, ירקות ותבלינים שאת השאריות שלהם ניקח לקומפוסט (קליפות ועלים) ולא לפח אשפה (שקיות, קופסאות ותיונים).
שטיפות כלים:
- הרצון של המקום להיות אקולוגי. חוץ מאפר אין סבון שבאמת טוב לצמחים. הסבון האקולוגי הוא אקולוגי באופן יחסי לסבונים רגילים. סבון ושמן לא טובים למשאבות ולצינורות שמזרימות את המים לצומח. לכן:
- המים מתועלים לצומח, לכן בשטיפה יש לעבור על הכלים עם סקוץ או עם היד, עד שנקי - בלי סבון. לכלים עם שומן יש להשתמש באפר הנמצא מתחת לכיור - בסבון אפשר להשתמש רק אם אין ברירה וגם אז להשתמש במעט - פחות ממה שחברות מסחריות היו רוצות שנשתמש. ברוב הכיורים, בהם המים מוזרמים לצומח אין לשפוך שמן או חומרים כימיים, או לשטוף ידיים אחרי מגע בחומרים כימיים כמו צבע, דבק וכו'. לשם כך יש מקום ייעודי. במקרה של ספק יש לשאול.
- נמזער את השימוש בשמן ובסבון למינימום האפשרי.
- טיפול בכלים עם הרבה שמן - בכלי שיש בו כמות גדולה של שמן נשים אפר, קצת מים, נעבור עליו עם היד ונשפוך על האדמה בקרבת המטבח / למקום המדורה - לא לצומח ולא לכיור.
- כשאין שמן שטיפה תהיה בעדיפות ללא סבון - מעבירים יד או סקוץ' איפה שיש שאריות אוכל כדי לבדוק שלא נשארו שאריות אוכל שנדבקו לצלחת.
- כדי למנוע חיפושים ואבדות של כלים - יש לשטוף יחד כלים שיש בהם מספר חלקים כמו צנצנת ומכסה, קנקן בלנדר ומכסה, חלקים של מעבד מזון וכו'. לאחר מכן לשים זה ליד זה בייבוש ואח"כ יחד באיחסון. כלים אלה אינם שמישים ללא החלק המשלים שלהם. באיחסון יש לשים צנצנות וקופסאות עם המכסה שסוגר אותם ולא אחד בתוך השני.
- כדי לשמור על יעילות במטבח הרצון הוא שיהיה ידוע לכולם איפה נמצא כל כלי. יש להסתכל על תוויות איפה כל כלי אמור להיות או להשתמש בפירוט הבא: קופסאות פלסטיק - במדפים שבפינה הימינית של המטבח. צנצנות - בארגזים מתחת למדפים שימין לכניסה. יש לשים לב למיין לפי הכיתוב בכל ארגז. מסננות ותבניות - במגשים המסתובבים מול הכניסה - מגש עליון למסננות, מגש תחתון לתבניות. כוסות, צלחות וקערות - מדפים שימין לכניסה.
התנהלות עם אנשים:
- אין מקום לאלימות מכל סוג שהוא. לצורך העניין גם לצעוק או לאיים זו אלימות.
- בקשה ודרישה - הרצון של המקום לקיים חיים בהרמוניה אחד עם השני - לא חייבים לאהוב את כולם אבל כן לדעת להסתדר. על מנת להסתדר יש לשאול ולבקש, לא לדרוש. ההבדל העיקרי בין בקשה לדרישה היא היכולת לקבל סירוב בלי בקשות חוזרות, בלי מניפולציות, בלי פרצופים או טונים לא נעימים. אם יש בעיות יש לפנות לגורם אחראי.
- דיבור דרשני עלול להוביל לשיח אלים לכן יש להימנע ככל האפשר מדרישות ולהניח לשיחות המשותפות לקבלת הסכמות לגבי התנהלויות בחווה.
- תקשורת בהירה היא מפתח לתקשורת והרמוניה בין אנשים. לתקשורת בהירה אפשר לאמץ דיבור ברור, טונים נעימים והפרדה בין מה שנאמר לבין פרשנות אישית. לשאול לגבי כל פרשנות שיש ספק, קטן ככל שיהיה, כדי להימנע מאי הבנות. רצוי להבהיר מה התכוונת, גם אם לאחר זמן מה, אם יש ספק לפרשנות לא נכונה.
- אסרטיביות נחוצה לקיום תקשורת כנה ובריאה. יחד עם זאת לפעמים צריך לשים לה בלמים, עידונים והקשבה לצד השני. אסרטיביות ללא אדיבות זו אגרסיביות. צורת דיבור ו/או התנסחות דרשנית היא אינה אסרטיביות אלא אגרסיביות ועלולה להוביל לשיח אלים.
- אם קרה מקרה אלימות יש להימנע מהמשך השיחה - לעצור התפרצויות אגו, להניח את האגו בצד, לא להגיב באותו רגע של מתיחות, ללכת למקום אחר ולבוא לדבר על הדברים כשהעניינים נרגעים, גם אם זה אומר שבוע אחרי. אפשר גם לפנות לצד שלישי לתיווך.
- במקרה של ריב יש לאפשר דיבור וליבון המקרה בטווח של כשבוע. כדי לאפשר חיים הרמוניים ההמלצה היא לא להסתגר ולתת לחוסר הנעימות לצוף בכל מפגש. יש לדבר על מה שמפריע כשהדבר מפריע ולא לצבור כעסים ולצבור עד לפריקה שתהיה קשה מדי להכלה. אם המקרה לא נפתר בשיחה אחד על אחד, או עם גורם מתווך, יש לפנות אל אחראי.
- כשבנאדם מדבר חשוב ורצוי להקשיב ולתת לו לסיים לדבר.
- ואהבת לרעך כמוך - ההמלצה היא לתת לעצמך לאהוב את חבריך בחווה כפי שהיית רוצה שיאהבו אותך. כפי שאין בך רצון לפגוע בעצמך אין סיבה, בכוונה או בטעות, לפגוע באחר. לכבד את האחר גם אם זה אומר שצריך לחשוב פעמיים לפני שמוציאים משפט שעלול להיות פוגע. לא להקטין אחרים כדי להרגיש גדול, להתנסח בצורה שלא תפגע ותכבד את האחר.
- תלונות - אם יש לך תלונה כלפי אנשים שאל את עצמך אם אתה יכול לעשות טוב יותר - אם כן ובאפשרותך לעשות - תעשי/ה. תלונות מייצרות תחושה רעה שמקבלת אדווה לעוד אנשים ועלול לערער את ההרמוניה בחווה.
- חיי חברה - מומלץ למצוא גם מחוץ לחווה כדי למנוע ריבים מיותרים מתוך צורך בחברה - להרחיב את השורשים ולדאוג כל אחד לסירקולציה האנרגטית של עצמו.
- רעש - 1. הרצון של המקום הוא להיות מקום שקט ופסטורלי. מוזיקה אפשר להשמיע, כל עוד זה לא מפריע לחברי הקבוצה או למהלך העבודה. אם הפעלת מוזיקה והגיע מישהו למרחב - רצוי לשאול אותו אם מפריע לו. 2. שיחות טלפון קולניות יש לעשות במרחב פרטי - ייתכן שזה מפריע לאחרים.
- חיים כקבוצה זו עבודה על יצירת אוירה טובה, עם קשב והכלה. זה אומר ויתור על ביקורת, תלונות ואנרגיה שלילית מיותרת. המצליחים זוכים ביכולת הגשמה עצמית גבוהה.
התנהלות כללית:
- חיסכון בחשמל - מתוך חשיבה אקולוגית רצוי לחסוך בחשמל ולא להשאיר מכשירי חשמל פועלים ללא סיבה. בחללים מסוימים יש תאורת לד אוטומטית. חימום וקירור צורכים אנרגיה רבה לכן רצוי לא לגרום לביזבוז מיותר. ליעילות אנרגטית מדליקים מזגן או תנור כאשר נמצאים בחדר וכאשר הדלת והחלונות סגורים.
- אש - מדליקים אש למטרה לגיטימית ולניצולה עד תום. מטרה לגיטימית היא חימום אוכל או גוף. מטרה לא לגיטימית היא להיפטר מקרשים או לקבל אפר.
- ציוד - אין להפריד שלם מחלקיו - למשל כריות מסט של מיטה, חלקים של מסחטה מהמסחטה. כל ציוד שלוקחים צריך לחזור למקומו למניעת חיפושים ואבידות.
- ענפים עם קוצים - יש להתייחס אליהם כמו אל אש. קוצים עשו נזק של אלפי שקלים בפאנצ'רים ועלולים לחדור לנעליים, לרגליים ולגוף של אנשים. ברגע שרואים ענף עם קוצים יש לקחת אותו באופן מיידי לתא עצים לשריפה.
- עזרה ראשונה - ערכת עזרה ראשונה נמצאת במטבח - תיק בצבע אדום.
- מזגן - החשמל בחלקו מגיע מאנרגיה סולארית. בהתחשבות בכך ומחשיבה אקולוגית אפשר להפעיל מזגן רק בין השעות 9 בבוקר עד 5 אחה"צ, כשהחלונות והדלתות סגורים.
- מפגשים - על מנת לקיים חיים נוחים זה לצד זה אנו מקיים מפגש שבועי בו מחלקים תחומי אחריות ומטלות. מפגש זה חובה. אנו שואפים למפגשים משותפים שלא חובה להגיע אליהם אבל נשמח שכולם יהיו נוכחים במפגשים המשותפים - בארוחות משותפות, מפגשים לסדנאות ועוד.
התנהלות בעבודה:
- עזרה בחווה - 1. יש הרבה מטלות חזרתיות - ליחיד זה זמן טוב לסוג של מדיטציה טרפויטית. לביחד זה זמן טוב לעשייה יעילה ויצירתית, אך לשים לב שהמיקוד נשאר על עשייה ולא על דיבורים. אם רוצים ללכת באמצע מטלה לשירותים, לאוכל או להפסקה - רצוי להודיע לצד השני, כדי לא להשאיר אותו לבד בלי לדעת מתי תחזור/י בתחושת חוסר אונים או ירידת מוטיבציה.
- למדוד זמנים - יש לרכז את העבודה לרצף זמן כדי לא לעצור את המדידה בכל הפסקה קטנה.
- לא משאירים חצאי עבודות - חצי עבודה עשוי להיחשב כמו אי עשייה בכלל ולעיתים אף גרוע מכך, מכיוון שזה מייצר עבודה לאחרים שישלימו את המלאכה ועשוי להזיק לציוד החשוף לפגעי הסביבה. ניגשים לעבודה או פרויקט רק עם ידיעה שהולכים לסיים אותה.
- טעינת סוללות - יש לשים סוללות של מכשירים מוטוריים לטעינה באנרגיה סולארית עד 3-4 בצהריים. אם עבר הזמן יש לחכות ליום הבא.
- שמירה על הציוד - זהו אחד הדברים הכי חשובים בחווה. כאשר ציוד מתקלקל זה קודם כל הוצאה כספית שהיינו רוצים להוציא על גינה, על עצים, על מבנים. מלבד זאת, רכישה של ציוד חדש תומכת בתרבות הצריכה, בייצור שמייצר פסולת וגזים רעילים. לכן ההקפדה על שמירת הציוד חשוב וגם החזרתו למקום בסוף השימוש על מנת לשמור על סדר וסינכרון בין המשתמשים. יש להתייחס לציוד כאילו הציוד שלך.
- אין להשאיר ציוד בחוץ - רוב הכלים ומכשירי החשמל שנחשפים לטל של הלילה מחלידים, נהרסים או נחלשים. אם מדובר במטלה מתמשכת, יש לשים את הציוד במקום סגור ולעדכן שהציוד נמצא במקום אחר כדי שלא נצטרך לחפש אותו.
- נזק לציוד - אם ציוד מתחיל להיהרס בדר"כ יש חלון זמן שאפשר לתקן בקלות יחסית. לכן בכל מקרה של נזק יש להודיע לאחראי תיקונים לפני שהנזק מחריף.
- צביעה וכימיקלים - צביעה, הדבקה, שימוש באקונומיקה או כל חומר כימי תהיה בבקרה של בנאדם אחראי. יש לדאוג שיש משטח למניעת זליגה העלולה לפגוע באדמה. את הצבע העודף או כל כימיקל, יש לשפוך בשירותים או במקלחת המחוברים לביוב. לצביעה של משטחים קטנים יש פינת צביעה.
- יוזמה - יש המון דברים לעשות ולפעמים יש סדרי עדיפויות שונים לשעות שונות. יוזמה מבורכת ותומכת בחווה. כדי לעשות זאת בצורה אחראית ויעילה, תוך שמירה על הכלים ועל החומרים יש לתאם עם אחראי. לא קובעים עובדות בשטח. יוזמות ללא תיאום יצרו בעבר אי סדר וחיכוכים לא חיוביים. ייתכן שהיוזמה תקבל מענה חיובי מיידי. ייתכן שזה יקבל עדיפות נמוכה ויצטרך להמתין או שיקבל מענה בצורה אחרת.
- איכפתיות - יש לגלות איכפתיות לציוד, למבנים, לאנשים, לצומח, לחיות ולכל דבר, גם אם לא רשום או לא דובר עליו. אם משהו נראה לא תקין או את/ה לא בטוח/ה - תשאל/י. הבקשה היא להגדיל ראש ולא לעשות רק מה שאמרו לך לעשות ולתאם דברים שעשית ביוזמתך האישית עם מי שצריך.
- מה המטלות? יש רשימות מטלות בדף המטלות (לחץ כדי להכנס). פעם בשבוע אנו נפגשים כדי לחלק מטלות ותחומי אחריות. אם לא מבינים את המטלה או שחסר חלק - שואלים או עוברים למטלה הבאה.
- בתימחור משוקללים פרמטרים שבדר"כ לא מדוברים.
- ילד - הולך לנוח בגלל מכשולים קטנים שצצים בדרך.
- מבוגר - משרה אווירה טובה סביבו, דוחף לעשייה.
"החזקים מכל הלוחמים הם זמן וסבלנות"– לאו טולסטוי