מידע והוראות לשיגרה
- מה בדף? (לקפיצה)
- מה להביא
- נקודות להתנהלות בחווה
קבוצות לחברי החווה
חובה:
לא חובה:
נקודות להתנהלות בשיגרה
על מנת שהמסגרת תתנהל באופן תקין יש להקפיד על כללים מנחים המפורטים. יש לקרוא עד הסוף.
- כל הכללים נכתבו מנסיון וממקרים שקרו ומאוד לא נרצה שיקרו שוב.
- חריגה מההוראות עשויה להוביל לנזק לצמחייה, לציוד ולאדם. מי שחורג מההוראות עשוי להצטרך לשלם על הנזק.
התנהלות במטבח:
- מטבח - אחראי מטבח אחראי על הסדר והנקיון של המטבח, אך זו גם אחריות משותפת של כולנו, אנא הקלו על אחראי המטבח.
- מלאי - יש לוח מחיק עם רשימה של קניות. כאשר מסיימים קופסא או צנצנת יש לרשום אותה בלוח להשלמת המלאי.
- קניות - עושים קנייה מרוכזת פעם בשבוע. כשעושים קניות לוקחים שקיות בד רב-פעמיות ומומלץ גם שקיות ניילון לפירות וירקות.
- כלי מטבח - אם לוקחים כלים מהמטבח מחזירים אותם נקיים. לא מפקירים כלים בחוץ.
- קופסאות וצנצנות - צנצנות או קופסאות אינן שמישות ללא המכסה שלהן, לכן יש להקפיד לשים ביחד עם המכסה שלהן - בייבוש - זה ליד זה, באיחסון מכסה על הצנצנת או על הקופסא ולא אחד בתוך השני.
- חלקי מעבד מזון ומסחטה - מעבד מזון או מסחטה אינם שמישים ללא חלק אחד בודד שהולך לאיבוד או בגלל שבר שעלול להיגרם מחוסר תשומת לב. לכן יש להקפיד לשים את כל החלקים ביחד, במתקן ייבוש ביחד ובאיחסון במקום הקבוע של המכשיר.
-
אקולוגיה - אוכל - 1. אנו עושים מאמץ גדול לא לזרוק אוכל - ממצים את האנרגיה שהושקעה בהכנת האוכל עד תום.
2. לפני שמכינים אוכל בודקים אם יש משהו מוכן ונותנים לו עדיפות.
3. מכינים אוכל בכמויות פרופרציונליות לכמות האנשים. מכינים אוכל לארוחה אחת.
4. לפני שפותחים צנצנת או אריזה חדשה בודקים אם יש אחת פתוחה. לא פותחים צנצנות חדשות סתם כדי לראות מה בפנים. 5. אם יש הרבה ממוצר יקר לא אומר שאפשר לבזבז (כמו דבש, תחליפי חלב, אגוזים, שמן וכו'). - חיסכון בחשמל - יש להקפיד על ניצול מקסימלי של אנרגיה חשמלית - להשתמש במכסה לסיר או למחבת בזמן החימום, למלא קומקום בכמות הרצויה ולא מעבר, לשמור על דלת המקרר או התנור סגורים כשהם פועלים, לסגור את דלת המקרר בין פעולות (זה בדוק: עדיף לפתוח ולסגור את הדלת פעמיים מאשר להשאיר אותה פתוחה, בינתיים כל האוויר הקר יוצא ואוויר חם נכנס). לא מתחילים שיחה להתלבטויות כשדלת המקרר פתוחה.
- מיחזור - הרצון של החווה להיות חווה אקולוגית ולכן אנו מקפידים על מיחזור. יש לשים לב לשים זבל לפח המיועד - נייר / שאריות אוכל לעופות / שאריות אוכל לקומפוסטר / קליפות ביצים / בקבוקים / בקבוקי פיקדון / פחיות שימורים (יש לשטוף לפני ההשלכה) / מתכות. מה שלא עונה לאחת הקטגוריות אפשר להשליך לפח רגיל. החומרים שאפשר להשליך מפורט על כל פח.
- הכנת תה - נעדיף להשתמש בחליטת עלים מתבלינים שיש בשפע בחווה ולא מתיונים. תיונים מיועדים לאורחים.
- הכנת אוכל - עדיף לא להשתמש בהרבה שמן, כמה שפחות טיגון וכמה שיותר אוכל טרי.
- סבון - הרצון של המקום להיות אקולוגי. חוץ מאפר אין סבון שבאמת טוב לצמחים. הסבון האקולוגי הוא אקולוגי באופן יחסי לסבונים רגילים והוא במיוחד לא טוב למשאבות ולצינורות שמזרימות את המים לצומח. לכן נמזער את השימוש בסבון למינימום האפשרי. לחיצה אחת על הדק המשאבה של מיכל הסבון אמור להספיק לכיור או חצי כיור.
- שמן - גם שמן לא טוב לצמחים ולמשאבות - לכן בכלי שיש כמות גדולה של שמן נשים אפר, קצת מים, נעבור עליו עם היד, נוסיף עוד מים ונשפוך על האדמה בקרבת המטבח / למקום המדורה (לא לצומח).
התנהלות במקומות:
- בריכה (לבני אדם ולחיות) - מילוי בריכה צורכת מים בכמויות מאוד גדולות. ריקונה מצריכה תיעול נכון של המים לצומח. יש לתאם מילוי וריקון מול אחראי.
- מרחבים משותפים - על מנת לשמור על סדר, אין להשאיר דברים אישיים במרחבים המשותפים (כל מרחב שהוא לא מגורים). מחוץ למבנים הולכים עם ביגוד מלא (מכנסיים וחולצה).
- מתחם ערוגות - אין לדרוך בתוך הערוגות.
- ספריה - מוגדר כמקום התכנסות ואירוח זמני. יש להקפיד לסגור את הדלת של הספרייה - כלבים וחתולים עשויים להיכנס כשלא שמים לב ולהזיק לציוד יקר.
- מגורים - חיות לעיתים נכנסות לחדרי המגורים, לכן אין להשאיר מזרון חשוף. אם רוצים להחליף מצעים קודם מוצאים מצעים חלופיים ומחליפים ביניהם באותו פרק זמן.
- שירותי קומפוסט - יש לשים לב להוראות התלויות על הקיר. פיפי עדיף לעשות לעצים, באיזור מוצנע, לא בטווח ראיה מהבתים של הדיירים או מהמכולה.
- מחוץ לחווה - אפשר לטייל במרחבים ולהנות מהשטח ומהטבע הסובב את המושב. חשוב לא להיכנס לשטחים של שכנים, גם אם השטח אינו מגודר אבל בבעלות פרטית - כלבים נושכים עשויים להיות באיזור. יש לשים לב ולהפעיל שיקול דעת.
התנהלות עם אנשים:
- אין מקום לאלימות מכל סוג שהוא. לצורך העניין גם לצעוק (לא משנה מה תוכן המילים) או לאיים זו אלימות.
- לשאול ולבקש, לא לדרוש - הרצון של המקום לקיים חיים קהילתיים בהרמוניה אחד עם השני. לא חייבים לאהוב את כולם אבל כן לדעת להסתדר. על מנת להסתדר טוב אחד עם השני יש לשאול ולבקש, לא לדרוש. ההבדל העיקרי בין בקשה לדרישה היא היכולת לקבל סירוב בלי בקשות חוזרות, בלי מניפולציות, בלי פרצופים או טונים לא נעימים.
- דיבור דרשני עלול להוביל לשיח אלים לכן יש להימנע ככל האפשר מדרישות ולהניח לשיחות המשותפות לקבלת הסכמות לגבי התנהלויות בחווה.
- תקשורת בהירה היא מפתח לתקשורת והרמוניה בין אנשים. לתקשורת בהירה אפשר לאמץ דיבור ברור, טונים נעימים והפרדה בין מה שנאמר לבין פרשנות אישית. לשאול לגבי כל פרשנות שיש ספק, קטן ככל שיהיה, כדי להימנע מאי הבנות. רצוי להבהיר מה התכוונת, גם אם לאחר זמן מה, אם יש ספק לפרשנות לא נכונה.
- אסרטיביות נחוצה לקיום תקשורת כנה ובריאה. יחד עם זאת לפעמים צריך לשים לה בלמים ועידונים. אסרטיביות ללא אדיבות זו אגרסיביות. אגרסיביות, שיכולה לבוא לידי ביטוי בצורת דיבור ו/או התנסחות דרשנית, עלולה להוביל לשיח אלים.
- אם קרה מקרה אלימות יש להימנע מהמשך האלימות - לעצור התפרצויות אגו, להניח בצד את האגו, לא להגיב באותו רגע של מתיחות, ללכת למקום אחר ולבוא לדבר על הדברים כשהעניינים נרגעים, גם אם זה אומר שבוע אחרי. אפשר גם לפנות לצד שלישי לתיווך.
- במקרה של ריב יש לאפשר דיבור וליבון המקרה בפרק זמן של שבוע מהאירוע. כדי לאפשר חיים הרמוניים כקבוצה, לא מסתגרים ונותנים לחוסר הנעימות לצוף בכל מפגש. יש לדבר על מה שמפריע כשהדבר מפריע ולא לצבור כעסים ולצבור עד לפריקה שתהיה קשה מדי להכלה. אם המקרה לא נפתר בשיחה אחד על אחד, או עם גורם מתווך, יש לפנות אל אחראי.
- כשבנאדם מדבר חשוב להקשיב ולתת לו לסיים לדבר.
- ואהבת לרעך כמוך - פשוטו כמשמעו - לאהוב את חבריך בחווה כמו שאתה אוהב את עצמך והיית רוצה שיאהבו אותך. כמו שאין בך רצון לפגוע בעצמך אין סיבה, בכוונה או בטעות, לפגוע באחר. לכבד את האחר גם אם זה אומר שצריך לחשוב פעמיים לפני שמוציאים משפט שעלול להיות פוגע. לא להקטין אחרים כדי להרגיש גדול, להתנסח בצורה שלא תפגע ותכבד את האחר.
- תלונות - אם יש לך תלונה כלפי אנשים שאל את עצמך אם אתה יכול לעשות טוב יותר - אם כן תעשה. תלונות מייצרות תחושה רעה שמקבלת אדווה לעוד אנשים ועלול לערער את ההרמוניה הקבוצתית.
- חיים קבוצתיים זו עבודה על יצירת אוירה טובה - עם קשב והכלה. ויתור על ביקורת, תלונות ואנרגיה שלילית. המצליחים זוכים ביכולת הגשמה עצמית גבוהה.
התנהלות כללית:
- שכנים - הרצון של המקום לחיות בהרמוניה עם השכנים. לכן לא רבים עם השכנים ולא מתבלטים. סולידיות וצניעות חשובים למניעת מצבים בעייתיים מיותרים. אנשים שמורשים להיות בשטח יפורטו לאחר ההגעה.
- אש - מדליקים אש למטרה לגיטימית ולניצולה עד תום. מטרה לגיטימית היא חימום אוכל או גוף. מטרה לא לגיטימית היא להיפטר מקרשים או לקבל אפר.
- רעש - 1. הרצון של המקום הוא להיות מקום שקט ופסטורלי. מוזיקה אפשר להשמיע, כל עוד זה לא מפריע לחברי הקבוצה או למהלך העבודה. אם הפעלת מוזיקה והגיע מישהו למרחב - לשאול אותו אם מפריע לו. 2. שיחות טלפון קולניות יש לעשות במרחב פרטי, ייתכן שזה מפריע לאחרים.
- מפגשים - במטרה לקיים חיי קהילה אנו שואפים למפגשים משותפים - מפגש יומי בארוחה משותפת, ושואפים למפגשים שבועיים - לסדנאות, לשיתוף, תמיכה וגיבוש. נשמח שכולם יהיו נוכחים במפגשים המשותפים.
- ציוד - אין להפריד שלם מחלקיו - למשל כריות מסט של מיטה, חלקים של מסחטה מהמסחטה. כל ציוד שלוקחים צריך לחזור למקומו על מנת שיהיה סינכרון בין המשתמשים ומניעת חיפושים ואבידות.
- כסף - המסגרת צריכה לקיים את עצמה מבחינת ציוד ואוכל. לכן גביית כסף נעשית מחלק מחברי הקבוצה או מאורחים זמניים.
- חשמל סולארי - השאיפה לעשות את טעינת הסוללות של מכשירים מוטוריים 4 אחה"צ. אם עבר הזמן עדיף לחכות ליום הבא.
- ענפים עם קוצים - יש להתייחס אליהם כמו אל אש. קוצים עשו נזק של אלפי שקלים בפאנצ'רים ועלולים לחדור לנעליים ולרגליים של אנשים. ברגע שרואים ענף עם קוצים - לקחת אותו באופן מיידי לתא עצים לשריפה.
- אילתורים - בגלל שהחווה מתפתחת יש מספר מתקנים שהעבודה עליהם טרם הושלמה. לכן כדי לשמור על הציוד ועל בטיחותך אין לגעת ללא הדרכה.
- עזרה ראשונה - ערכת עזרה ראשונה נמצאת באזור המטבח - תיק בצבע אדום.
התנהלות בעבודה (עזרה בחווה):
- הפעילות נעשית על בסיס התנדבותי-קהילתי. אין ביטוח - כל אחד אחראי לבטח את עצמו ואת רכושו.
- עזרה בחווה - 1. יש הרבה מטלות חזרתיות - ליחיד זה זמן טוב לסוג של מדיטציה טרפויטית. לביחד זה זמן טוב לעשייה יעילה ויצירתית, אך לשים לב שהמיקוד נשאר על עשייה ולא על דיבורים. אם רוצים ללכת באמצע מטלה לשירותים, לאוכל או להפסקה - רצוי להודיע לצד השני, כדי לא להשאיר אותו לבד בלי לדעת מתי תחזור/י בתחושת חוסר אונים או ירידת מוטיבציה.
- לא משאירים חצאי עבודות - חצי עבודה עשוי להיחשב כמו אי עשייה בכלל, לפעמים אפילו גרוע מכך, מכיוון שזה מייצר עבודה לאחרים שישלימו את המלאכה ועשוי להזיק לציוד החשוף לפגעי הסביבה. ניגשים לעבודה או פרויקט רק עם ידיעה שהולכים לסיים אותה.
- מה המטלות? יש רשימות מטלות בדף המטלות (לחץ כדי להכנס). מלבד זאת יש משימות שמחולקות לאנשים בגוגל קיפ (להורדה לאנדרואיד). המטלות מסודרות לפי סדר עדיפויות - ראשון בעדיפות ראשונה, שני בעדיפות שנייה וכך הלאה. אם לא מבינים את המטלה או שחסר חלק - שואלים או עוברים למטלה הבאה.
- שמירה על הציוד - זהו אחד הדברים הכי חשובים בחווה. כאשר ציוד מתקלקל זה קודם כל הוצאה כספית שהיינו רוצים להוציא על גינה, על עצים, על מבנים. מלבד זאת, רכישה של ציוד חדש תומכת בתרבות הצריכה, בייצור שמזהם ומייצר פסולת וגזים רעילים. לכן ההקפדה על שמירת הציוד חשוב וגם החזרתו למקום בסוף השימוש על מנת לשמור על סדר וסינכרון בין המשתמשים. יש להתייחס לציוד כאילו הציוד שלך. יש לשים לב לשילוט אם יש.
- אין להשאיר ציוד בחוץ - רוב הכלים ומכשירי החשמל שנחשפים לטל של הלילה מחלידים, נהרסים או נחלשים משמעותית. אם מדובר במטלה מתמשכת, יש לשים את הציוד במקום סגור ולעדכן שהציוד נמצא במקום אחר כדי שלא נצטרך לחפש אותו.
- נזק לציוד - אם ציוד מתחיל להיהרס בדר"כ יש חלון זמן שאפשר לתקן בקלות יחסית. לכן בכל מקרה של נזק יש להודיע לאודי.
- צביעה וכימיקלים - צביעה, הדבקה, שימוש באקונומיקה או כל חומר כימי תהיה בבקרה של בנאדם אחראי. יש לדאוג שיש משטח למניעת זליגה העלולה לפגוע באדמה. את הצבע העודף או כל כימיקל, יש לשפוך בשירותים או במקלחת המחוברים לביוב. לצביעה של משטחים קטנים יש פינת צביעה.
- יוזמה - יש המון דברים לעשות ולפעמים יש סדרי עדיפויות שונים לשעות שונות. יוזמה מבורכת ותומכת בחווה. כדי לעשות זאת בצורה יעילה תוך שמירה על הכלים ועל החומרים יש לתאם עם אחראי משימות. לא קובעים עובדות בשטח. ייתכן שהיוזמה תקבל מענה חיובי מיידי. ייתכן שזה יקבל עדיפות פחות גבוהה ויצטרך להמתין או שיקבל מענה בצורה אחרת.
- איכפתיות - יש לגלות איכפתיות לציוד, למבנים, לאנשים, לצומח, לחיות ולכל דבר, גם אם לא רשום או לא דובר עליו. אם משהו נראה לא תקין או את/ה לא בטוח/ה - תשאל/י. הבקשה היא להגדיל ראש ולא לעשות רק מה שאמרו לך לעשות ולתאם דברים שעשית ביוזמתך האישית עם מי שצריך.
"החזקים מכל הלוחמים הם זמן וסבלנות"– לאו טולסטוי